Italiensk pizza på grillen

24 augusti 2022

Pizza är gjord för att delas! Om du lagar den på grillen får du en liten bit av Italien hemma i trädgården!

Med en tunn krispig botten i kombination med ett tunt lager tomatsås, riven ost och din favorit topping kan det inte bli fel!

En hemmagjord pizzadeg är snabb och enkel att göra. Den ska jäsas till den blir dubbelt så stor i ca, 30–60 minuter innan du steker den. Så börja gärna lite innan du grillar.

Produkter vi rekommenderar

Om du ska grilla en riktig italiensk pizza fungerar urnorsk på grillens gasolgrillar och kolgrill Freda utmärkt och ger dig ett perfekt resultat varje gång. Dessutom behöver du en pizzasten. Pizzasten Bakstehelle är en pizzasten som passar alla pizza älskande grillmästare. Om du också har en Pizzaspade Bakstespaden och använder mycket mjöl glider pizzan av på pizzastenen utan problem.

Pizzabotten:
  • 500 g mjöl
  • 2 tsk torrjäst
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa socker
  • 3 dl vatten (37 grader)
Så gör du:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare, tillsätt vatten och olivolja och låt maskinen gå i 10 min på låg/medelhög hastighet. Tillsätt mer vatten eller mjöl om det behövs för att få en perfekt deg.
  2. När degen är helt knådad låter du den jäsa i 30 minuter för att fördubbla sin storlek, ha gärna en trasa eller plastfolie över bunken med deg medan du förbereder toppingen.

COLOURBOX1178769.jpg

Tricket för att pizzadegen inte ska fastna i pizzastenen och pizzaspaden är att ha tillräckligt med mjöl på både bordet och kaveln.

Pizzatopping

När pizzadegen är klar och jäser, förbered topping, skär upp grönsaker, förbered pizzasås och ost. Använd gärna flera ostsorter så får du en extra god smak på pizzan.

Dela pizzadegen i 4 delar, strö ut lite mjöl på köksbänken och kavla ut pizzadegen. Lägg mycket mjöl på pizzaspaden och lägg degen på spaden innan du lägger på toppingen. Sedan har du på pizzasås, strö över riven ost och önskad topping.

Pizzastein_italiensk_lav.jpg

Kan du inte riktigt helt bestämma dig för vilken topping du vill ha, dela pizzan i två så slipper du välja.

Plocka fram grillen

Använd hög värme och värm pizzastenen i ca 5 min innan du bakar pizzan.
När pizzastenen är riktigt varm, lägg på pizzan och på några minuter har du ett krispigt, gott resultat!

Tips! Om du ska baka flera pizzor kan det vara bra att förgrädda alla bottnar först och sedan baka en pizza i taget med topping.