Norsk lax med asiatisk twist

29 maj 2020

Få saker smakar så bra som färsk, norsk lax tillsammans med asiatiska smaker. Prova den asiatiska twisten med chili och ingefära på grillen.

Norsk lax med en asiatisk twist:

 • En laxfilé per portion, renskuren med skinnet kvar
 • 2-3 röda chili utan kärnor
 • Färsk ingefära
 • 1 knippe färsk rosmarin
 • 4-6 msk rapsolja 4-6 msk soja
 • ½  lime, pressad juice
 • Sesamfrön

Så här gör du:

 1. Fisken kan läggas direkt på grillen med skinnet nedåt men är bekvämare att hantera genom att placera en "skål" av folie under. Det blir lättare att flytta och det blir mindre kladd på grillen.
 2. Chili och ingefära grovhackas i önskad mängd och steks i oljan i en kastrull – antingen på grillen, eller i köket, i god tid. Inget ska bli brunt, det gäller bara att få ut smakerna i oljan.
 3. Låt den smaksatta oljan svalna och blanda därefter i soja och limesaft. Denna "marinad" fördelas över toppen av fisken 1-2 timmar innan grillning, eller när grillningen börjar. Ju längre den ligger på, desto mer smak sätter sig i fiskköttet.
 4. Placera fisken på medelhög till stark värme på grillgallret, beroende på fiskbitens tjocklek. Fisken steks underifrån och upp, men du kan hjälpa till genom att stänga locket en stund. Om du inte använder lock är fisken klar när den är genomstekt på toppen, men om locket är stängt tillagas den också ovanifrån, så om du måste peta lite i filén för att se när den är klar.
 5. Strö på sesamfrön och hackad rosmarin innan servering.
 6. Använd vilohyllan på grillen mot slutet om undervärmen blir för hög, eller om det är önskvärt att fördröja tillagningsprocessen i förhållande till serveringstiden.

Tips! Rätten kan också göras med andra feta fisksorter, t ex öring, makrill eller havskatt.

Rekommenderade produkter: