Toast på bålpannan
18 januari 2020
Det råder ingen tvekan om att en rykande varm toast slår de flesta lunchpaket, särskilt utomhus under kalla dagar. Använd detta enkla recept nästa gång familjen ska samlas runt lägerelden.
Det finns lika många möjligheter som det finns ostar och brödsorter så det är bara att prova - och hitta din favoritversion!
Perfekt bålmat
Vår variant är gjord på grovt lantbröd och cheddar, men tillvägagångssättet är samma för alla typer. Alla förbereds och tillagas i stekpannan över bålpannan.
För en extra krispig stekyta kan toasten grillas på gallret. Om du gör smörgåsarna i förväg i stekpannan i köket, är det viktigt att de får en stund på bålpannan också före servering.
Vi rekommenderar att du använder en stekpanna gjord för bålpanna eller öppen eld.
Enkelt och gott
Världens enklaste toast består av endast ost och bröd. Val av ost och bröd kan däremot göra stor skillnad. Den smälta osten ska ge mycket smak och brödet gyllene krispigt och knaprigt när det bits i.
Receptet räcker till åtta smörgåsar.
Ingredienser
- Cheddarost, valfritt antal skivor
- 8 stora tunna skivor lantbröd
- Rejält med smör + lite olja till stekning
Rekommenderade produkter:
-
 1 390,- Ord. pris 2 190,-
Köp produkt -
Bålpanna Embla
 1 990,- Ord. pris 2 590,-Köp produkt -
Bålpanna Jette
 2 990,- Ord. pris 3 590,-Köp produkt -
Stekpanna Pannekaka
 195,- Ord. pris 295,-Köp produkt
Så gör du
- Stek fyra brödskivor lätt gyllene på medelvärme på ena sidan och lägg dem på en bricka med den stekta sidan uppåt. Fördela osten jämnt. Torka stekpannan med lite papper för att undvika bränt smör och stek sedan nästa fyra brödskivor på samma sätt som de första. Placera dem ovanpå de andra, med den stekta sidan ner mot osten. Tryck ihop.
- Stek smörgåsarna på yttersidorna på svag värme - inte direkt över lågorna - samtidigt som du vänder dem då och då så att de blir jämnt stekta på båda sidor. Pressa ihop brödskivorna med stekspaden så att osten inuti smälter in i brödet och håller sig där.
- När osten är väl smält och "limmat" ihop brödskivorna är smörgåsarna klara. Yttersidorna bör då ha fått en fin och gyllene färg. Låt dem får sista knapret direkt på grillgallret.
- Dela varje toast diagonalt när de har svalnat lite. Då blir de lättare att äta.
Tips! För att tåla direkta lågor rekommenderar vi att du lindar in toasten i aluminiumfolie.
Andra goda ost- och brödkombinationer:
- Camembert + fullkornsbröd
- Mozzarella + lantbröd
- Brie + valnötsbröd
Smaklig måltid! Servera samlade runt bålpannan. Ät direkt med händerna.
Läs mer:
-
Recept
Pinnbröd över bålpanna
-
Recept
Bålpannkakor