Wokade bönor

29 maj 2020

Dessa wokade bönor är perfekt tillbehör till nästan alla typer av kött, fågel eller fisk och går snabbt och enkelt att tillaga. Det är viktigt att bönorna är fräscha och fina, gärna en tunnare sort.

Wokbönor
  • 500 g gröna bönor
  • 2 msk rapsolja
  • 3-5 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 3-5 msk soja
  • 1 msk ingefära, finriven
  • En näve pinjenötter (kan uteslutas)
Såhär gör du
  1. Skär bort ändarna på bönorna och lägg dem i kallt vatten i minst 15 minuter. Detta gör dem krispiga och extra goda. Häll därefter av vattnet och låt dem ligga i kylskåp till det är dags för tillagning. Låt bönorna rinna av på ett hushållspapper innan du börjar steka.
  2. Hetta upp oljan tills den ryker lite. Den ska vara riktigt varm. Lägg sedan i bönorna i pannan och woka dem tills de fått en lätt gyllene färg.
  3. Tillsätt den grovhackade vitlöken och den rivna ingefäran medan du wokar lite till, men se till att vitlöken inte bränns fast i pannan.
  4. Vill du ha pinjenötter, som ger rätten en lite mildare och rundare smak, tillsätter du dem mot slutet. Med fördel kan du ha torrostat nötterna innan.
  5. Till sist häller du över sojan. Välj gärna en sort som inte är så salt. Blanda ihop och servera bönorna rykande heta!