Full uppgradering av ström, kök och badrum i stugan på Bugøynes

20 oktober 2022

Det härliga gänget i norska programserien Eventyrlig oppussing (Stugfixarna Norge) är ännu en gång tillbaka och besöker denna gång Bugøynes i Finnmark, Norge. Med god hjälp från montörer från Sunwind, förvandlas stugan på prärien till en riktig cowboy-stuga med flera bra lösningar från Sunwind.

Sunwind levererar produkter till både köket och badrummet. Stugan får också en ny solcellsanläggning med ett vindkraftverk inkluderat som ska försörja stugan på ström.

Den lilla stugan har mycket personlighet men behöver ny kärlek och teamet får fria tyglar att förvandla den till en riktig cowboy-stuga med charm.

Tore, som har byggt stugan själv med god hjälp, önskar få stugan uppgraderad så att familjen kan ha en trevlig samlingsplats.

- Stugan är inte så stor men den har mycket personlighet, säger Halvor.

Familjens enda önskan är att tjurhuvudet på väggen ska behållas och få hänga kvar. Tore är nämligen gammal sjöman och har själv tagit med sig tjurhuvudet hem från Houston i Texas. Övrig interiör överlåts helt och hållet till renoveringsteamet.

Bugoynes-Etterbilder-TMM-02766.JPG

Killarna ankommer förväntansfulla fram till stugan på en fyrhjuling, tar med sig verktyg och kofot och påbörjar jobbet med att riva och tomma stugan invändigt. Ole och Torkel river ut det gamla köket. När allt är utrivet kan Halvor äntligen påbörja den roliga biten, från ett tomt blankt ark.

Bugoynes-Etterbilder-TMM-02770-redigert.jpg

Gasol i köket

- Vi bygger om köket i en ny vinkel. Vi kommer återanvända gammalt virke från tidigare interiör i stugan, säger Halvor.

I stugan finns redan en svart gasolspis från Sunwind, som ägarna gärna behåller och fortsätter använda. Över den monteras en ny köksfläkt, Cuisine 60, som går på 12V. Det sätts även in ett nytt svart gasolkylskåp, Ventus 100, med toppkontroll för enkel manövrering. Kylskåpet har också ett litet frysfack. Kylskåpet är termostatsreglerat och har tändsäkring som gör att det är enkelt och säkert för familjen att använda.

Ole snickrar skåps- och lådfronter av gammalt virke och på väggen över köksbänken sätts det upp läckra, svarta terrakottaplattor. Köksbänken i ek oljas in.

Bugoynes-Etterbilder-TMM-02765-redigert.jpg

Rekommenderade produkter:

Badrum tack vare vattenpaket

Det lilla badrummet får också en uppgradering med ny färg på väggarna och ny kommod med handfat och blandare. Sunwind står för ett vattenpaket för 12V som ger stugan varmt vatten i kranen utan att det finns indraget rinnande vatten. Vattenpaketet innehåller bl a en 80 liters tank, rör, pump och en varmvattenberedare som går på gasol. Perfekt för stugor som är utan ström och indraget vatten!

Ole monterar saloon-svängdörrar för att få till den riktiga känslan av vilda western som Halvor och gänget vill efterlikna.

Bugoynes-Etterbilder-TMM-02792-redigert.jpg

Ny solcellsanläggning med vindkraftverk

Montörerna från Sunwind monterar även en solcellsanläggning med vindkraftverk inkluderat. Detta är ett solcellspaket som kombinerar både sol- och vindenergi. Vindkraftverket fungerar som ett bra tillämp under de mörkaste månaderna på året när solen lyser med sin frånvaro.

Med en 12V batteribank på 600 amperetimmar (Ah) ska detta ge nog av ström för att täcka familjens behov av så väl lyse som laddning av mobiltelefoner, datorer och övriga hushållsuapparater.

IMG_5043-redigert.jpg

Bugoynes-arbeidsbilder-TMM-02712.JPG

Familjen återvänder

Tore och familjen är på väg tillbaka till stugan som Halvor och gänget har haft i sina händer senaste sex dagarna. Det har hänt en hel del sedan de var här senast.

När stugägarna kliver in i stugan säger samtliga familjemedlemmar nästan i kör: "Wow! Det är helt sinnessjukt!"

Randi ser köket direkt och är helt tagen.
- Köket är ju helt otroligt, säger hon.

Tore klarar knappt inte hålla tillbaka tårarna. Han ser att tjurhornet hänger kvar på sin plats på väggen bakom köket.

De fortsätter in i sovrummet. Tore trycker på lysknappen och beskådar lampan som lyser och slocknar om vartannat medan han trycker. Halvor berättar mer om den nya solcellsanläggningen och vindkraftverket som har installerats.

Randi står på uteplatsen.
- Det går inte att tacka er nog för vad ni har lyckats göra! jublar hon.
- Det är vi som ska tacka. Tack för att vi fick äran att komma hit och hjälpa till! avslutar Halvor.

Produktlista
  • Vattenpaket 12V/Gasol
  • Gasolkylskåp Ventus 100, svart, toppkontroll
  • Gasolregulatorset
  • Köksfläkt Cuisine 60
  • Solcellspaket Sol & Vind