Stugfixarna Norge - vattenvärmare och gasolhäll från Sunwind i arktisk renovering

31 oktober 2023

I avsnitt 70 av Stugfixarna Norge tar vi oss till vackra Todalen på Svalbard, där hittar vi Sigurd och Siljes stuga som är majestätiskt belägen med en panoramautsikt som sträcker sig över den vackra Adventdalen. Den här gången har Sunwind levererat Vattenvärmare Arne och en praktisk Gasolhäll Chef till stugans kök.


"Vi är två friluftsentusiaster från Östlandet med en förkärlek för arktiska områden. Vi träffades för fem år sedan på den norska vulkanön Jan Mayen; hon jobbade som ingenjör och jag som mekaniker. På ishavsön Jan Mayen bor endast 18 människor vid varje given tidpunkt, så att vi skulle träffas där var relativt osannolikt. Men fem år senare och efter två nya besök på Jan Mayen, två Grönlandskorsningar, skidexpedition i Amundsens spår över Nordvästpassagen och fjällvandringar i Himalaya, sitter vi nu med en fantastisk stuga i Todalen på Svalbard."

 

Stugan på Svalbard

Stugan har ett fantastiskt läge, men den visar tyvärr tecken på att den har blivit föråldrad, med tydlig inspiration från den tid då furupanel trendigt. Den byggdes på 80-talet och har en total yta på cirka 66 kvadratmeter, inklusive ett loft och ett förråd. Efter att ha tillbringat de senaste fem åren med att pendla till de arktiska områdena har Sigmund och Silje äntligen hittat sin lilla oas, som de nu kallar sin stuga. Som de flesta par önskar de att denna fantastiska stuga ska spegla deras egen stil och personlighet, en plats där de kan koppla av, skapa nya minnen och uppleva ögonblick tillsammans.

Denna stuga sticker ut på Svalbard med sin ljusa färg och orange karmar på både huvudbyggnaden och förrådet. Även om de inte nödvändigtvis tycker att färgen är särskilt tilltalande, har den sin egna charm. Därför har de valt att kalla stugan för "ilaqbu," där "ilaq" är grönländska för "isblomma." Sigmund och Silje delar många underbara minnen från en gemensam expedition över Grönlandsisen, och därför kände de att det var ett bra sätt att föra lite av Grönland till Svalbard. Stugan är full av outnyttjad potential, men som en satellitingenjör och en mekaniker har Silje och Sigmund ingen aning om var de ska börja. Därför korsade de fingrarna och hoppades att teamet från Stugfixarna Norge skulle vara villiga att hjälpa dem. Och innan de visste ordet av det var experterna i full gång med planeringen och renoveringen.

81546e03-4301-4799-b022-d2d9983239ff-redigert.jpg

Kök

I det nyrenoverade köket, som nu även fungerar som matsal, har de skapat en elegant och funktionell atmosfär. Ett hörnkök ger plats för all nödvändig köksutrustning, medan ett smidigt matbord omgivet av stolar inbjuder till trevliga måltider. Golvet är prytt med kolsvart parkett, vilket ger rummet en tidlös karaktär. Taket är behandlat med en djup, mörk bets och väggarna är målade i den delikata färgen grå skiffer. Över köksbänken har de installerat ett mörkt rökfärgat glas som inte bara reflekterar ljuset på ett fantastiskt sätt utan också ger rummet en modern och lyxig touch.

Svalbard_Etterbilde_TMM_03177 (1)-liggende.jpg

Vattenvärmare Arne

Svalbard_Etterbilde_TMM_03178-liggende-cropet.jpg

På grund av bristen av rinnande vatten i stugan har de installerat vattenvärmare Arne från Sunwind. Denna vattenvärmare med en kapacitet på 14 liter ger möjlighet att använda varmt vatten till disk och handtvätt. Vattnet fylls enkelt på från toppen och från kranen längst ner rinner varmt vatten, vilket gör disken till en lek. Denna lösning passar perfekt för stugan som har tillgång till elektricitet men inget rinnande vatten.

Svalbard_Etterbilde_TMM_03186 (1).JPG

Gasolhäll Chef

Dessutom har de integrerat den stilfulla gasolhällen Chef i svart glas. Denna infällbara designgasolhäll ger möjlighet att laga läckra måltider när de är i stugan. Med fyra kraftfulla gasbrännare och en praktisk kontrollpanel i fram är den lätt att använda och ger stor flexibilitet vid matlagningen. Dessutom är den enkel att hålla ren, vilket gör den både praktisk och estetiskt tilltalande. Gasolhällen har en unik egenskap: full kontroll över värmen. Detta är anledningen till att professionella kockar föredrar gasol när de lagar mat. Denna funktion ger dem möjlighet att tillaga måltider noggrant och exakt, vilket gör matlagningen till en verklig glädje även i stugan.

Svalbard_Etterbilde_TMM_03176-redigert-crop.jpg

Gasolhäll Chef svart

Vardagsrummet

Utsikten står i centrum i vardagsrummet. I det nyrenoverade vardagsrummet, som nu ersätter det nuvarande köket, har de installerat två större fönster som släpper in rikligt med naturligt ljus och öppnar upp rummet mot den spektakulära utsikten. Golvet är klätt i elegant, kolsvart parkett, vilket skapar en stilfull kontrast till det mörka taket. Väggarna i vardagsrummet är också målade i färgen grå skiffer. Svarta karmar och dörrar ger rummet en modern touch och binder samman det estetiska.

Sovrum

Svalbard_Etterbilde_TMM_03168.JPG

Sovrummet har genomgått en stor uppgradering. Ett betydligt större fönster ger nu rummet en uppfriskande känsla med mer naturligt ljus och en bättre utsikt. Golvet har klätts med vägg-till-vägg sisalmatta, som ger rummet både värme och textur. Taket har fått en mörk bets som tillför en känsla av djup och elegans, medan väggarna är prydda med vacker, mörkgrå tapet som ger rummet karaktär och en känsla av lyx.

Utomhus

Halvor har målat stugan utvändigt i en passande och elegant svart nyans, och resultatet är en total förvandling som ger stugan en ny och förbättrad look. Samtidigt har en dedikerad isbjörnsvakt varit på vakt och noggrant patrullerande området runt stugan medan killarna har arbetat, redo för eventuella besök från dessa majestätiska isbjörnar.

Ole har skapat två charmiga stolar och ett praktiskt soffbord med hjälp av material som var lättillgängliga runt stugan. Dessa egengjorda möbler är nu stilfullt placerade på den redan befintliga altanen och ger en extra touch av komfort och elegans utanför stugan.

Killarna från Stugfixarna Norge avslutar renoveringen med flaggan i topp på stuga nummer 70. Stugägarna strålar av glädje och nöjdhet med det färdiga resultatet!

Svalbard_Etterbilde_TMM_03170.JPG

Produktlista:

Gasolhäll Chef svart - 365566
Vattenvärmare Arne, 230V - 256120