Renovering i Vingelen - Solenergi och gasolprodukter för modern komfort

2 november 2023

Populära programmet Eventyrlig oppussing (Stugfixarna Norge) är tillbaka och har denna gång intagit den charmiga fjällstugan i Vingelen, som ligger idylliskt i Tolga kommun i Norge. I en sluttning tronar en gård med solbrända timmerhus, omringat av frodiga ängar och kor som betar. Familjen Hilmarsen hälsar renoveringsgänget välkomna och de längtar efter en välbehövlig förvandling. Snart väntar en uppgradering med moderna vitvaror på gasol till köket, ny duschkabin i badrummet och en effektiv solcellsanläggning - allt från Sunwind och monterat av experter från Sunwind Hyttesenter i Engerdal.

Gården i Vingelen

I Vingelens nationalparksby har familjen Hilmarsen en gård som behöver en uppgradering. Einar har drivit gården i 35 år tillsammans med sin fru Ann Kristin. Under dessa år har familjen skaffat fyra barn, Silje, Mali, Esten och Tore, som vuxit upp på gården och fått många fina minnen. Gården är ett dyrbart arv och har funnits i familjens ägor i flera generationer tillbaka i tiden. Nu är tiden kommen att hedra detta arv genom att ge gården en välförtjänt renovering och uppgradering som harmoniserar med tradition och charm.

Familjen har alltid drömt om att ha en kök där det får plats ett långbord med fler sittplatser. Stugans timmerväggar är charmigt åldrade och har troligen suttit där i 250 år. Önskemålet är att modernisera stugan samtidigt som själen och charmen bibehålls, både invändigt och utvändigt.


"Här lever vi ett aktivt gårdsliv med mjölkkor, cirka 850 meter över havet, i tre månader om året från midsommar till slutet av september. Varje år vandrar vi med alla boskapen tio kilometer från byn och släpper djuren fritt i detta fantastiska naturområde. På kvällen kommer de hem av sig själva när det är dags för mjölkning."


 

Solcellsanläggningen

Gården hade redan en äldre modell av solcellsanläggningen men får nu ett nytt, uppgraderat och större paket.

Sunwind Hyttesenter Engerdal hjälper till med monteringen av den nya kraftfullare och effektivare anläggningen. Anläggningen är på hela 720W med unika, prestigefulla Grid-paneler som ger en kostnadseffektiv lösning med hög wattstyrka per enhet i jämförelse med traditionella 12V-paneler.

Vingelen_Arbeidsbilder_TMM_03710_1920.jpg

Panelerna fästs på husväggen men kan också monteras på tak. Med detta solcellspaket får familjen en pålitlig och effektiv energiförsörjning till gården som ökar komforten och bekvämligheten avsevärt.

Vingelen_Arbeidsbilder_TMM_03709-redigert2.jpg

Köket

Köket genomgår en omfattande förvandling och flyttas till en ny del av huset, nämligen där badrummet tidigare låg. På så sätt får familjen ett rymligare kök med större plats för många att vistas och umgås. Killarna har satt in ett nytt fönster över köksbänken. Väggarna och köksinredningen blir uppfräschade med ny färg i kulören "Grå skiffer".

Vingelen_Etterbilder_TMM_03260_1920-redigert.jpg

Ett nytt och större  gasolkylskåp i svart, Ventus 168, sätts in som bättre ska tillgodose familjens behov av mycket plats för mat och frysvaror. Kylskåpsdelen har en kapacitet på 129 liter och i skåpet finns även ett frysfack på 25 liter. Kylskåpet har även praktiska och säkra funktioner i form av tändsäkring och termostatreglering. Med sin eleganta design smälter Ventus 168 fint in i miljön och den övriga köksinredningen. 

Vingelen_Etterbilder_TMM_03262_1920-redigert.jpg

Gasolkylskåpet Ventus 168, svart

På väggen mittemot blir det underskåp där en stilfull och praktisk Chef integrerad ugn installeras. Chef är en inbyggningsbar gasolugn med elegant lucka av sotat glas som ger ett modernt uttryck. Med handtag och spisknappar i rostfritt stål är inte spisen bara funktionell utan även snygg och stilfull. Spisen har en rymlig ugn på hela 60 liter och har även mekanisk timer och termostatstyrd temperaturreglering som gör matlagningen enkel och kontrollerad. Ugnen har ett grillelement och ugnslampa som ger familjen bra översikt över maten som tillagas. En ytterligare fördel med Chef inbyggda ugn är att den tillför rikligt med fuktighet till maten under tillagningen vilket är en unik funktion just för gasolugnar som avger naturliga fuktutsläpp vid förbränningen.

Vingelen_Etterbilder_TMM_03260_1920-redigert2.jpg

Inbyggd gasolugn Chef

Nedsänkt i bänkskivan ovanför ugnen har en nedfällbar gasolhäll Chef installerats, även den i sotat glas för att matcha ugnen. Gasolhällen har fyra kraftfulla gasbrännare och en användarvänlig kontrollpanel framtill. Den är dessutom enkel att hålla ren och gör matlagningen till en lek. Gasolhällen tillför inte bara funktionalitet utan är också i en snygg och modern stil som ger hela köket en elegant touch. Den smälter harmoniskt in i köksdesignen och blir en central plats för matlagningen.

Vingelen_Etterbilder_TMM_03250_1920.jpg

Nedfällbar gasolhäll Chef, svart

Gaslarm

Familjen får också ett gaslarm och ett CO-larm monterat i det uppgraderade köket. Gaslarmet, som går att koppla både till 12V och 230V, reagerar direkt på gasolutsläpp och utlöser en hög varningssignal vid potentiellt läckage. Denna typ av larm är definitivt nödvändigt i ett kök där mycket av utrustningen går på gasol så som gasolspisar och gasolkylskåp. Det är en god investering för en säkrare och tryggare användning av gasol i hemmet. 

20231102_123738-lav.jpg

Utöver gaslarmet monteras det även ett CO-larm som känner av kolmonoxid (CO) i luften. Det gör inte ett gaslarm. CO är en färglös, lukt- och smakfri gas som kan uppstå vid ofullständig förbränning hos gasolprodukter. CO-gasen kan vara livsfarlig att andas in och därför är ett separat CO-larm viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. CO-larmet bör placeras en bit upp på väggen, runt höfthöjd, medan ett gaslarm bör monteras närmare golvet då gasol är en tyngre gas.

Vingelen_Etterbilder_TMM_03260.JPG

CO-larm

Badrummet

I familjen Hilmarsens badrum installeras en praktisk, svart duschkabin Aurora Round som ger både ökad komfort och en ny modernare stil. Duschkabinen är funktionell samtidigt som den har en snygg design och tillverkad i hög kvalité. Den svarta ramen på kabinen ger badrummet en "mountain lodge"-look. Duschkabinen Aurora har dubbla skjutdörrar och en något lägre totalhöjd än många andra duschkabiner vilket passar perfekt i stugor där takhöjden oftast är lägre än i större hus. Alla sidorna i kabinen är i 6 mm tjockt härdat glas som ger ett rejält utseende. Med profiler i svartlackad aluminium och en stadig konstruktion tillför detta en helt annan lyx och bekvämlighet för familjen.

Vingelen_Etterbilder_TMM_03268_1920-redigert.jpg

Vardagsrum och matsal

Vingelen_Etterbilder_TMM_03254_1920-redigert.jpg 

Halvor och gänget ger även vardagsrummet och matsalen nytt liv genom att betsa väggarna. I vardagsrummet finns två tresitssoffor placerade mittemot varandra med en stor härlig ullmatta under som omfamnar golvet. Rummet är inte så stort men har flera fönster som släpper in mycket ljus.

Vingelen_Etterbilder_TMM_03258_1920.jpg

Ole sätter sina snickarkunskaper på prov och bygger ett stort, imponerande långbord av återvunnet virke från en försörjningsbåt i Nordsjøen. Bakom matbordet skapas en passage, som går att stänga med en lucka, vilken leder in till ett av sovrummen med våningssängar. Passagen fungerar både som en genomfart för barnen och en praktisk serveringsöppning direkt till våningssängarna där barnen gärna hänger och tittar på film. Det är en harmonisk blandning av estetik, funktionalitet och genomtänkta materialval vilket ger rummet ett charmigt och välkomnande intryck där hela familjen kan samlas och skapa värdefulla minnen tillsammans.

Vingelen_Etterbilder_TMM_03256_1920.jpg

När familjen återvänder tillbaka till gården fylls deras ögon med glädjetårar. De är helt överväldigade över resultatet och hur fantastisk stugan har blivit.

Vingelen_Hytteeiere_TMM_03375_1920-redigert.jpg

Familjen Hilmarsen tillsammans med renoveringsgänget

Vingelen_Arbeidsbilder_TMM_03362-redigert.jpg

Killarna från Sunwind Hyttesenter Engerdal tillsammans med Halvor Bakke

Sunwind samarbetar med flera kunniga återförsäljare och montörer runt om även i Sverige. Tillsammans ger vi dig rådgivning och hjälp med installationer vid behov. Vi hjälper dig även att dimensionera vilken storlek på solcellsanläggning eller dylikt som du bör satsa på utifrån just dina behov.

Produktlista från Sunwind

I projektet har det använts flertalet olika produkter från Sunwind. Dessa preciseras i listan nedan.

  • Solcellsanläggning 720W, AGM, 230V
  • Gasolkylskåp Ventus 168 liter, svart
  • Gasolhäll Chef, svart
  • Inbyggdsugn gasol Chef, svart
  • Gaslarm och CO-larm
  • Gasolregulatorset
  • Duschkabin Aurora Round 90x90, svart
  • Kabel MC4 6mm2 30 meter till solpanel