Förbränningstoalett i ladan utan avlopp i en förtrollande renovering

14 oktober 2021

Den här veckan tar Halvor, Ole och Torkel turen till natursköna Sommarøy och en gammal lada som behöver renoveras för att bli en funktionell stuga – och inte minst behövs en pålitlig toalettlösning för besökande!

En timmes bilresa från Tromsø ligger orten Sommarøy, en fiskeby med 300 invånare och vackra, vita stränder. Här har pensionärerna Stein, Inge, Ulla och systern Sissel, och deras vuxna barn, en lada på en fantastisk plats, men som behöver en rejäl dos kärlek – och här kommer Halvor, Ole och Torkel in för att ge ladan just det.

- Det är så vackert här ute, uttrycker Halvor.

EVENTYRLIG-SOMMARoY.524-12116725_1920.jpg

Tjuvstart av renovering

På Sommarøy är det mycket skiftande väder och familjen vill kunna tillbringa kvalitetstid tillsammans även när vädret är dåligt. De drömmer därför om att renovera sin lada så att de kan använda den som en stuga, men de vill gärna bevara utsidan så mycket som möjligt för att det ska se ut som en lada.

- Jag har drömt i många år om att få renovera en stuga på Sommarøy, så när ansökan kom kunde jag inte säga nej trots några utmaningar, förklarar Halvor som åkte dit för att be stugägarna att påbörja en del av renoveringen själva.

- Jag tror faktiskt att vi aldrig har varit vid en så bräcklig stuga någonsin, skrattar Halvor, som lyckligtvis får fria händer. Först och främst måste ladan renoveras av proffs, och sedan är det dags för besök av hela gänget från Stugfixarna Norge.

Så här ska de renovera

Och hantverkarna sviker inte – när grabbarna kommer är ladan förvandlad och redo för Ole, Torkel och Halvor:

-Nu är ladan nästan som ny. Vi kan köra på något nytt, ny stil, nytt uttryck – vi kör Ibiza- stil med vitt, palmer och natur – säger Halvor, som har låtit sig inspireras av den vackra sandstranden utanför ladan.

De ska montera ett helt nytt kök, installera en eldstad och en ny trappa upp till den gamla logen. På nedervåningen blir det nya väggar och badrum:

- Här inne kommer kanske något av det allra finaste i ladan: ett nytt, härligt badrum – sådan spa-känsla där du kan bada eller duscha med utsikt rakt ut mot Håja, säger Halvor entusiastiskt. Här kommer det också installeras en Sunwind El-dorado förbränningstoalett.

I den gamla ladan har inga förändringar gjorts eftersom den var i tillräckligt bra skick för att bevara. Här kommer grabbarna att skapa ett nytt sovrum.

Modern touch

EVENTYRLIG-SOMMARoY.209-12117015_1920.jpg

Medan Ole börjar bygga trappan, använder Torkel en del av det ursprungliga timret från ladan när han bygger en ny sängram och sänggavel till sovrummet, medan Halvor tapetserar och målar med kalkfärg.

I den gamla gödselkällaren lägger Halvor skiffergolv i rummet som ska omvandlas till ett vardagsrum där utsikten kan avnjutas. I den nya köksinredningen blir det nya vitvaror och diskmaskin.

Nytt badkar och toalett

I det nya badrummet med den fantastiska utsikten installeras ett helt nytt badkar och en helt ny El-dorado förbränningstoalett. Ladan på Sommarøy har nämligen 230V el och vatten, men inget avlopp och en vanlig vattentoalett är därför inte aktuellt. Däremot är förbränningstoaletten El-dorado Pro perfekt eftersom den bara kräver anslutning till vanlig el och ventilation med ett ventilationssystem. En enklare installation finns knappast.

EVENTYRLIG-SOMMARoY.312-12116858_1920.jpg

- Här kan du sitta och göra ditt, medan jag är här ute, säger Ole som står vid badkaret. Tack vare en skiljevägg av mörkt glas som separerar badrummet från toaletten är det faktiskt möjligt att använda toaletten helt utan att bli observerad av den som ligger i badkaret.

- Här kan jag faktiskt sitta, och du ser mig inte, säger Torkel, och sätter sig på förbränningstoaletten medans Ole står vid badkaret.

Mer lyx i stugan än hemma!

EVENTYRLIG-SOMMARoY.241-12116884_1920.jpg

Halvor tar en prommenad för att möta upp familjen:

- Allt kommer att vara bra jämfört med startpunkten, skrattar Gunhild.

Och den nya ladan sviker inte, det tar bara några sekunder innan tårarna rinner! Det läckra och ljusa köket ger en känslan av sommarstuga och det nya sovrummet imponerar med lyxen och utsikten från sängen.

- Vi har ett rum till. Är ni redo för mer? Frågar Halvor spänt.

För det finns faktiskt en överraskning till – det nya badrummet:

- Åh Herregud! Det är ju ett spa! Jag kan inte förstå det, det är helt galet, utbryter Kristin.

Halvor, Ole och Torkel har gjort det igen – och familjen kunde inte vara mer nöjda över resultatet:

- Det är mer lyx i stugan än hemma! Att det går att åstadkomma från den startpunkten, säger familjen imponerat.

EVENTYRLIG-SOMMARoY.396-12116735_1920.jpg